Дослідження стану розвитку цифрової економіки України. - Popova, Liubov (Український економічний часопис, 2024)
Цифрова економіка є стратегічним щаблем розвитку глобальної економічної системи за рахунок трансформації всіх сфер діяльності під впливом цифрових технологій, ступінь поширення яких свідчить про важливий вплив на світову економіку. В статті проведено огляд правового забезпечення розвитку цифровізації в Україні та наявність міжнародної підтримки. Досліджено позицію країни в рейтингах за показником глобального індексу підключення та в рейтингу світової цифрової конкурентоспроможності. На основі даного дослідження зроблено висновок про значне відставання вітчизняної цифрової економіки від світових лідерів. Виокремлено проблеми, що перешкоджають повноцінній побудові цифрової економіки країни. Окреслено перспективні напрями розвитку цифрової економіки та переваги для забезпечення зміцнення позицій на світовому ринку.
Keywords: цифрова економіка; цифровізація; економічний розвиток