Право на кібербезпеку: співпраця щодо протидії кіберзагрозам в Україні та ЄС - Karvatska, Svitlana; Manyk, Alyona; Labyk, Anastasia (Видавничий дім «Гельветика», 2025)
У статті досліджено право на кібербезпеку, яка в умовах геополітичних загроз, військових конфліктів є критично важливим глобальним викликом сучасності, а нові геополітичні проблеми надають міжнародній взаємодії у сфері кібербезпеки додаткового імпульсу. Проаналізовано, що багаторівневий характер кібербезпеки як явища та однієї з найбільш швидкозростаючих сфер політики глобального управління даними можемо розуміти у контексті того, що заходи з її забезпечення достатньо, інколи діаметрально протилежно, відрізняються у різних країнах та регіонах, тому, як наслідок, країни ЄС все частіше почали приймати закони з питань кібербезпеки, розробляти ефективну політику кібербезпеки, а також більш відкрито брати участь у зовнішній політиці, пов'язаній з питаннями кібербезпеки – від торговельних угод до санкцій. Установлено, що в умовах військових конфліктів проблема здатності країн, передовсім, України, ефективно захищати свої інформаційні ресурси стає ключовим фактором для забезпечення національної безпеки та економічного розвитку. Зазначено, що військова агресія рф проти України призвела до посилення трансатлантичної співпраці та координації з метою запобігання, виявлення та реагування на зловмисну кібердіяльність. Доведено, що в умовах збройного конфлікту кібербезпека являє собою основу національної безпеки України. Обгрунтовано, що на практиці, як ЄС, так і Україна практично зміщують акценти з кіберзлочинності на кіберезпеку, як це і відбувається загалом все частіше і на міжнародному рівні. Зроблено висновок, що глибоке усвідомлення змін у сучасному ландшафті кіберзагроз, необхідність забезпечення стійкості критичної інфраструктури, протистояння кібератакам зумовлюють необхідність, з однієї сторони, як нових законодавчих ініціатив, так з іншої сторони, – ефективної співпраці щодо протидії кіберзлочинності, захисту даних та партнерства приватним сектором у сфері кібербезпеки з метою підвищення кіберстійкості – країн ЄС, України, та загалом світу.
Keywords: право на кібербезпеку; кіберзагрози; інформаційна безпека; захист даних; кібербезпека в ЄС; кіберстійкість; засади забезпечення кібербезпеки України