Вплив діджиталізації ринку фінансових послуг на кредитну поведінку домогосподарств - Жаворонок, А.В.; Ткачук, І.Я. (Проблеми сучасних трансформацій. Серія: економіка та управління, 2023)
У статті досліджено вплив сучасних процесів діджиталізації на зміну кредитної поведінки домогосподарств. Значна увага приділена визначенню сутності діджиталізації та з’ясуванню особливостей її впливу на ринок фінансових послуг. У статті також визначені та систематизовані базові ознаки, що притаманні як класичній моделі отримання кредитних послуг клієнтами фінансових установ, так і новій моделі кредитування, яка формується на сьогодні у результаті впливу процесів діджиталізації. Доведено, що значний вплив процеси діджиталізації здійснили і на функціонування ринку кредитних послуг, як одного з найбільш важливих ринків у функціонуванні всієї сфери фінансових послуг. Зауважено, що об’єктивні передумови існування такого ринку, призвели до того, що фінансові установи почали використовувати різні новітні технології для активного продажу кредитних продуктів, що у підсумку призвело до трансформації всього світового ринку кредитних послуг. Також результати дослідження засвідчили, що високий рівень конкуренції між фінансовими установами на окресленому ринку вимагає від фінансових установ постійно вдосконалювати власну діяльність, розробляти та впроваджувати все складніші технології, а їх застосування також поступово і змінює кредитну поведінку їх клієнтів, формуються нові вимоги до обслуговування, трансформуються базові принципи роботи усталеної моделі кредитування. Встановлено, що погляди та відношення клієнтів до кредитування поступово будуть змінюватися і у подальшому, а нові технології у цій сфері будуть лише поглиблювати ці процеси.
Keywords: діджиталізація, ринок фінансових послуг, фінансова поведінка, кредитна поведінка, домогосподарства