ОСОБЛИВОСТІ ВПЛИВУ СТРУКТУРИ ЗМАГАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА ТЕХНІЧНУ ПІДГОТОВКУ ЮНИХ ФУТБОЛІСТІВ - Дарійчук, Сергій; Молдован, Андрій; Стасюк, Вадим; Петров, Андрій (Вісник Прикарпатського університету, 2023)
В статті С. Дарійчук, А. Молдован, В. Стасюк, А. Петров “Особливості впливу структури зма-гальної діяльності на технічну підготовку юних футболістів” розглянуто специфіку технічної підготов-ки спортсменів віком 8-10 років в контексті майбутньої змагальної діяльності. Виокремлено методи дослідження та описано його організацію. Надано рекомендації щодо використання нових методичних підходів до побудови багаторічної підготовки юних футболістів. Так, необхідно починати навчання не ударів ногою по нерухомому м’ячу, а з ведення і обведення. На думку авторів варто перерозподілити го-дини, що відводяться на технічну підготовку згідно даних про структуру змагальної діяльності. Впрова-джений і експериментально обґрунтований перерозподіл годин повинен підвищити рівень технічній підготовленості юних футболістів, особливо на початкових етапах підготовки. Виокремлюється по-треба у навчанні техніці футболу за допомогою “зв’язок, основою яких різновиди ведення, як база успіш-ного виконання основних ігрових дій. Засновуючись на аналізі навчальних програм для ДЮСШ, трену-вальної і змагальної діяльності, а також результатів серії експериментів, автори дійшли висновку, що методичний підхід по вдосконаленню технічної майстерності не сприяє в належній мірі підвищенню ефективності даного виду підготовки юних футболістів. Зміни у навчальному матеріалі можуть бути досягнуті за рахунок перерозподілу об’єму засобів шляхом збільшення в практичних заняттях вправ, що припускають цілеспрямоване вдосконалення техніки володіння м’ячем в умовах швидкісних пересувань. При цьому в групах початкової підготовки повинен бути переглянутий принцип послідовності навчання техніці футболу, тобто необхідне починати з навчання таким елементам, як ведення м’яча ногою в різних варіаціях, обігравання суперників за допомогою обведення, тобто відповідно з отриманими даними про структуру змагальної діяльності.
Keywords: володіння м’ячем, змагальна діяльність, пересування, структура, технічні дії, футбол