Публічно-сервісні повноваження органів місцевого самоврядування в Україні: теоретико-правовий аспект - Штефюк, Олександр Олександрович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2026)
Дисертаційна робота присвячена комплексному дослідженню публічно-сервісних повноважень органів місцевого самоврядування, зокрема через розкриття загальнотеоретичних та практичних основ їх закріплення в дискурсі аналізу сучасних наукових розвідок, законодавства у сфері місцевого самоврядування, новел законодавства про адміністративні послуги та адміністративну процедуру. Особливу увагу зосереджено на феномені публічно-сервісних повноважень – прояві парадигми людиноцентризму як невід’ємної складової європеїзації законодавства про місцеве самоврядування. Висвітлено зміни у розумінні особливостей публічно-правових відносин між індивідом та органом місцевого самоврядування через сервісну спрямованість останніх. Сучасні умови розвитку доктрини та практики адміністративного права, муніципального права впливають на зміну адміністративно-правового статусу органів місцевого самоврядування в контексті необхідності розширення повноважень останніх саме в публічно-сервісній діяльності. Категорія «публічно-сервісні повноваження» є невід’ємною складовою адміністративно-правового статусу органів місцевого самоврядування, що поступово знаходить відображення у вітчизняному законодавстві.
Keywords: людиноцентризм; приватна особа; сервісна держава; публічна влада; органи публічної влади; органи місцевого самоврядування; публічне врядування; функції; компетенція; повноваження; публічно-сервісні відносини; публічно-сервісні повноваження; адміністративні послуги; адміністративна процедура; адміністративний збір