Формування компетентності у граматиці англійської мови учнів 6-их класів за допомогою освітніх онлайн ресурсів - Незвиська, Олеся Іванівна (Чернівецький національний університет ім. Ю.Федьковича, 2024)
Інформаційно-комунікаційні технології сприяють підвищенню рівня навчальної діяльності, який реалізується на практиці через комплекс вправ, спрямованих на формування граматичної компетентності учнів 6-х класів.Використання онлайн-ресурсів на уроках англійської мови сприяє мотивації школярів. Ефективність сприйняття навчального матеріалу, який базується на граматичних знаннях, граматичних навичках та граматичній усвідомленості, залежить від засобів навчання. Саме до таких засобів належать онлайн-ресурси, застосування яких на уроках англійської мови сприяє формуванню граматичної компетентності в учнів. Тому вчителям варто знати про доцільність використання онлайн-ресурсів для формування граматичної компетентності здобувачів освіти на уроках іноземної мови в закладах загальної середньої освіти, що є метою нашого дослідження. Відповідно, завданнями роботи є: психолого-вікова характеристика учнів 6 класу, загальна характеристика онлайн-ресурсів у навчанні,визначення особливостей граматичної компетентності учнів загальноосвітньої школи відповідно до Програмових вимог Міністерства освіти і науки та особливостей використання онлайн-ресурсів EsleSchool, British Council Learn English та Wordwall для формування компетентності у граматиці англійської мови учнів 6-х класів, визначення доцільності використання освітніх онлайн-ресурсів для формування компетентності у граматиці англійської мови, аналіз організації та встановлення етапів проведення пробного навчання, співставлення вхідного та вихідного тестування рівня результатів граматичної компетентності в учнів 6-х класів на уроках англійської мови за відповідними критеріями оцінювання. Робота складається із трьох розділів. Перший розділ включає три пункти, у яких представлено теоретичні основи формування англомовної граматичної компетентності учнів середньої школи на уроках англійської мови за допомогою освітніх онлайн-ресурсів, зокрема: психолого-вікові характеристики учнів середніх класів, особливості граматичної компетентності учнів загальноосвітньої школи відповідно до Програмових вимог Міністерства освіти і науки,загальну характеристику онлайн-ресурсів: EsleSchool, British Council Learn English та Wordwall та їх особливості. У другому розділі висвітлено сутність сучасних технологій, їх роль та доцільність використання на уроках англійської мови. У третьому розділі представлено апробацію використання освітніх онлайн-ресурсів для формування компетентності у граматиці англійської мови. Роботу завершують загальні висновки дослідження.
Keywords: онлайн-ресурс, граматична компетентність, інформаційно-комунікаційні технології, англійська мова