Надмірний формалізм в адміністративному судочинстві України - Кузняк, Андрій Віталійович (адміністративне судочинство, 2026)
У дисертації проведено комплексне наукове дослідження сутності надмірного формалізму в адміністративному судочинстві України, виявлено його відмінності від процесуального формалізму в адміністративному судочинстві, з’ясовано випадки вияву надмірного формалізму на стадії відкриття провадження в адміністративній справі, під час розгляду справи та прийняття рішення адміністративним судом, перегляду судових рішень адміністративного суду, схарактеризовано тлумачення надмірного формалізму в практиці Європейського суду з прав людини та Верховного Суду, сформульовано пропозиції, необхідні для вдосконалення законодавства в окресленій сфері, а також практики його застосування. З’ясовано, що наявність процесуального формалізму в адміністративному судочинстві є позитивним аспектом обмеження дискреційних повноважень судді, дотримання рівності сторін, запобігання свавіллю, гарантування ефективного розгляду спору протягом розумного строку, доступності правосуддя та правової визначеності. Присутність надмірного формалізму, навпаки, призводить до порушення принципів судочинства, що визнається Європейським судом з прав людини порушенням п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.
Keywords: дискреція, дискреційні повноваження, доступ до правосуддя, доступність адміністративного судочинства, здійснення судочинства, надмірний формалізм, практика ЄСПЛ, розгляд справи, розсуд судді, права людини, принципи права, справедливий суд, суд, юрисдикція