Особливості впливу домашнього насильства на емоційний інтелект особистості - Ропчан, Марина (My University, 2022)
Зазвичай сімейне насильство у різних його проявах є провідною причиною більшості розлучень, а приховане в сім’ї та за умов безкарності воно нерідко штовхає кривдника чи навіть жертву навіть на вбивство; породжує дитяче самогубство, безпритульність, руйнує психологічне здоров’я та психіку особистості, провокує схильність членів сім’ї до зловживань психоактивними речовинами, алкоголем та аморальної поведінки, зумовлює ріст злочинності тощо. Варто зауважити, що жертвами насильства в сім’ї є насамперед жінки та діти. І хоча дана наукова робота, в першу чергу, говорить про жінок і покладається на статистичні дані пов’язані саме з цією категорією постраждалих, але нам важливо вказувати на те, що насильство може статися з ким завгодно незалежно від статі, гендерної ідентичності, сексуальної орієнтації, здоров'я, віку, статусу, професії та доходу.
Keywords: домашнє насильство; емоційний інтелект; гендерні стереотипи; гендерна ідентичність; психологічне здоров'я; соціальна психологія