Організація інклюзивного навчання у Новій українській школі (з досвіду ЗЗСО Чернівецької області). - Селезньова, Ольга Миколаївна (My University, 2024)
Застосовуючи загальнонаукові та спеціальні методи дослідження, у роботі послідовно у трьох розділах розкривається актуальна з позиції вивчення досвіду проблема організації інклюзивного навчання у Новій українській школі Чернівецької області. Доводиться, що організація інклюзивного навчання регламентується більшою мірою підзаконними актами, а отже, виявлено потребу розробки та прийняття низки спеціалізованих законів. Вивчивши у формі таблиці нововведення Нової української школи, констатується, що в Україні спостерігається позитивний вплив на організацію інклюзивного навчання. За допомогою статистичного методу з’ясовується фактологічний стан організації інклюзивного навчання у початкових класах Чернівецької області. У процесі спектрального аналізу організації інклюзивного навчання Чернівецької області досліджуються: реалії та потреби діяльності вчителів початкової школи в умовах інклюзивної освіти (розкрито професійну підготовку вчителів початкових класів); специфіка роботи з батьками дітей з особливими освітніми потребами (встановлено і охарактеризовано особливості роботи з батьками); організацію навчальної діяльності учнів з особливими освітніми потребами в інклюзивних класах (опрацьовано педагогічні техніки). Розкриттю окремих аспектів дослідженню сприяли анкетування, бесіди, вивчення педагогічного досвіду. У результаті дослідницької роботи сформульовано загальні рекомендації організації інклюзивного навчання.
Keywords: інклюзія, інклюзивне навчання, організація інклюзивного навчання, інклюзивний клас, інклюзивна компетентність учителя початкових класів, інклюзивне освітнє середовище, універсальний дизайн, емпатія.