Роль ад’єктивів при створенні образів у художніх текстах Ю. Федьковича - Томусяк, Людмила Миколаївна (My University, 2022)
Ад’єктивні форми перебувають у дуже тісних граматичних зв’язках із субстантивами. Вони не тільки називають ознаку предмета, а й чіткіше, яскравіше зображають його, подають у тексті його художню характеристику, часто експресивну і досить виразну. Найбільше позначився на художньому осмисленні прикметників процес їх метафоризації. Властивість прикметників епітетизуватися є найпоширенішою їх рисою, яка має широкі можливості для творення художніх образів. Майже кожен прикметник схильний епітетизуватися, якщо створиться навколо нього відповідне контекстуальне середовище. У різних жанрах художньої літератури широкого вжитку набула прикметникова епітетизація, яка створена безпосередньо письменником. Часто це такі прикметники, які взяті із загального відомого фонду української мови, але вжиті в переносному значенні і доречно використані в творах художньої літератури. Безперечно, така група епітетів позитивно впливає на розвиток української мови, збагачує її відтінками, новими значеннями слів.
Keywords: ад'єктив, портретний опис, художній текст, імпліцитна інформація, повторювана форма.