Політичні загрози та ідеологічні виклики в сучасному розвитку Європейського Союзу - Бондаренко, Лев-Олександр Костянтинович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2026)
У дисертаційній роботі здійснено комплексний аналіз політичних загроз та ідеологічних викликів у сучасному розвитку Європейського Союзу в умовах багаторівневих криз. Актуальність дослідження зумовлена трансформаціями політичного та ідеологічного простору ЄС під впливом економічних потрясінь, міграційної кризи, пандемії COVID-19, наслідків Brexit та війни російської федерації проти України. Європейський Союз розглянуто як складну багаторівневу політичну систему, у межах якої взаємодіють національні та наднаціональні інститути, а також соціокультурні та ідентифікаційні фактори. Доведено, що сучасні політичні загрози мають не лише інституційний, але й ідеологічний характер, що проявляється у зростанні популізму, націоналізму, євроскептицизму та фрагментації політичного простору. Проаналізовано вплив ключових кризових чинників - міграційних процесів, пандемії COVID-19 та війни в Україні - на зміну ідеологічного клімату в країнах ЄС. Встановлено, що ці процеси сприяють радикалізації політичних дискурсів і зниженню довіри до демократичних інститутів. Особливу увагу приділено еволюції політичних партій та ідеологічних напрямів, зокрема посиленню ролі правопопулістських і євроскептичних сил. Запропоновано авторське трактування феномену «поміркованого нацизму» як нової форми політичної ідеології в межах демократичних систем. На основі системного, неоінституціонального та конструктивістського підходів обґрунтовано взаємозв’язок між електоральною фрагментацією, ідеологічною поляризацією та інституційною стійкістю ЄС. Практичне значення результатів полягає у можливості їх використання для вдосконалення політик ЄС у сфері демократичного врядування, інформаційної безпеки та євроінтеграції.
Keywords: Європейський Союз; Демократія; Інформаційна безпека; Ідеологія; Популізм; Радикалізація; Європейська інтеграція; Вибори; Пандемія COVID-19; Війна в Україні; Діджиталізація; Цифровізація; Політична участь; Політична система; Демократичні цінності