НАПРЯМИ ДІЯЛЬНОСТІ ФІТНЕС КЛУБІВ У ЗАЛУЧЕННІ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ - Андрєєва, Олена; Гакман, Анна; Волосюк, Анна (Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова. Серія No 15. Науково-педагогічніпроблемифізичноїкультури(фізичнакультураіспорт):зб.науковихпраць/Заред.О.В.Тимошенка.–Київ:ВидавництвоУДУіменіМихайлаДрагоманова,2023.–Випуск3(161)23.–с.227, 2023)
Мета статті –дослідити основні напрямки діяльності та умови функціонування фітнес клубів Буковини. Для вирішення мети дослідження застосовували такі методи дослідження: теоретичний аналіз науково-методичної літератури та нормативних документів, контент аналіз, синтез та узагальнення. Результати. У статті проаналізовано ринок фізкультурно-оздоровчої діяльності на Буковині для ВПО. Означено детальну характеристику фітнес клубів регіону. Описано територіальний, функціональний, конструкційний та технічний аспекти діяльності фітнес клубів Чернівців та регіону у залученні ВПО. Визначено основні розділи змісту діяльності фітнес клубів у період воєнного стану. Розкрито види фітнес занять, що культивуються клубами. Виокремлено основні причини які заважають ефективній експлуатації спортивних споруд. Висновок. Розвиток фітнес індустрії є важливою складовою в реалізації державної політики в галузі фізичної культурита спорту у період воєнного стану. Сьогодні доступність фітнес клубів є досить важливим як фактору залучення громадян, зокрема ВПО, до систематичних занять руховою активністю. Так, на Буковині стрімко розвивається фітнес індустрія у розрізі останнього десятиріччя. За характером використання фізкультурно-спортивних клубів найчисельнішими є навчально-спортивні (18,4 %), зі спеціального призначення (15,8 %) та фітнес клуби (65,8%). Під час дослідження визначено, що фітнес клуби Буковини за періодом експлуатації є цілорічними, всі клуби є критими, функціонують на комплексних спорудах (92,1 %), є комплексними за спеціалізацією (94,7 %) та є технічно вдосконалені (73,7 %). Аналіз вищевикладених даних дозволяє зробити висновок, що рекреаційно-оздоровчі послуги несуть у собі великий потенціал для соціального розвитку Буковини і залученню ВПО до занять окремими видами фізичної рекреації. Це обумовлює необхідність їх ретельного вивчення та наукового обґрунтування
Courses of the activities of fitness clubs in involvement of internally displaced persons.
Keywords: фітнес, внутрішньо переміщені особи, фізкультурно-оздоровчий клуб.