Психологічні особливості успішності професійної діяльності особи в умовах невизначеності - Томюк, Мирослав Тарасович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена вивченню психологічних чинників, що визначають успішність професійної діяльності особистості в умовах підвищеної невизначеності. Теоретичний аналіз довів, що професійна успішність має як об’єктивні, так і суб’єктивні складові, які відображають фактичні результати діяльності та внутрішнє переживання професійної ефективності, задоволеності й особистісного розвитку. Емпіричне дослідження дало змогу конкретизувати вплив професійної самоефективності, диспозиційного оптимізму та копінг-стратегій на суб’єктивне відчуття успіху. Отримані дані свідчать, що активні та адаптивні стратегії подолання, позитивне ставлення до змін і впевненість у власних можливостях суттєво підсилюють переживання професійної реалізованості. У роботі також окреслено взаємозв’язок суб’єктивного й об’єктивного професійного успіху, що підтверджує значущість внутрішніх психологічних ресурсів для досягнення фактичних результатів.
Keywords: професійна успішність; невизначеність; професійна самоефективність; копінг-стратегії; психологічні ресурси; емоційна стійкість; оптимізм