МОДЕЛЬ ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНОЇ ДИНАМІКИ З ЛІНІЙНИМИ ФУНКЦІЯМИ ЕКОНОМІЧНОЇ ПОВЕДІНКИ - Маханець, Любов Леонідівна; Григорків, Марія Василівна; Вінничук, Олена Юріївна; Ярошенко, Олена Іванівна (My University, 2021)
Розроблено динамічну модель односекторної економіки, у якій, крім виробництва основної агрегованої продукції, здійснюється також утилізація виробничих відходів. Формалізація моделі враховує також соціально-економічну кластеризацію суспільства, що дозволяє виокремити у моделі групи власників виробництв і робітників та описати динаміку їхніх ліквідних заощаджень, роль яких у функціонуванні економіки є принципово важливою. Крім цих величин, до змінних моделей належать також ціна на основну продукцію, тариф на утилізацію виробничих решток і обсяг забруднення довкілля неутилізованими відходами. У сукупності усі змінні моделі формують фазовий простір траєкторій еколого-економічної динаміки. Модель призначена для якісного та кількісного аналізу динаміки еколого-економічних систем описаного типу. Дослідження такої динаміки можливе у режимі імітаційних експериментів з моделлю, результати яких дозволяють виявити загальні тенденції та закономірності розвитку односекторної економіки в умовах її екологізації та соціально-економічної кластеризації.
MODEL OF ECOLOGICAL AND ECONOMIC DYNAMICS WITH LINEAR FUNCTIONS OF ECONOMIC BEHAVIOR
Keywords: модель, еколого-економічна динаміка, односекторна економіка, функція економічної поведінки, соціально-економічна кластеризація.