СОЦІАЛЬНА РОБОТА З ДІТЬМИ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ В МІСЦЯХ КОМПАКТНОГО ПРОЖИВАННЯ - Хауляк, Олександра Дмитрівна (My University, 2024)
Хауляк О. Д. Соціальна робота з дітьми внутрішньо переміщених осіб в місцях компактного проживання. Кваліфікаційна робота на здобуття першого (бакалаврського) рівня вищої освіти зі спеціальності 231 Соціальна робота. Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, м. Чернівці, 2024. У кваліфікаційній роботі розкрито підходи, механізми та схарактеризовано інструменти соціальної роботи з дітьми ВПО в місцях компактного проживання. У першому розділі викладено історико-феноменологічний аналіз явища внутрішнього переміщення осіб (ВПО), розкрито зміст соціально-правового захисту дітей ВПО (їх соціальний статус, труднощі соціалізації, потреби, права, гарантії), проаналізовано підходи, механізми і принципи сприяння соціальній захищеності дітей ВПО. У другому розділі висвітлено можливості та процес застосування кейсменеджменту у роботі з дітьми ВПО, конкретизовано й схарактеризовано психосоціальну підтримку дітей ВПО на базі ОКУ «Чернівецький обласний центр соціально-психологічної допомоги» (описано заходи психоціальної підтримки, завдання, мету, процедуру та принципи їх проведення). У роботі викладено міркування щодо можливостей та обов’язків держави і соціогуманітарної сфери у напрямку підтримки, допомоги та захисту особливо вразливої категорії дітей ВПО.
Keywords: внутрішньо переміщена особа (ВПО), діти ВПО, соціально-правовий захист, кейсменеджмент, психосоціальна підтримка, місце компактного проживання (поселення).