Конструктор LEGO як інструмент розвитку універсальних творчих здібностей дітей дошкільного віку - Лук`ян, Олександра Володимирівна (My University, 2023)
На основі аналізу наукової літератури розкрито особливості будівельно- конструкторської діяльності дітей дошкільного віку, проаналізовано можливості використання LEGO-технологій як засобу інтелектуального розвитку дітей старшого дошкільного віку. Експериментально досліджено розвиток творчих здібностей у дітей старшого дошкільного віку з застосуванням методики "Шести цеглинок" в освітньому процесі закладу дошкільної освіти. За підсумками формувального експерименту низький рівень оригінальності в експериментальній групі підвищився на 50%, тоді як в контрольній групі – тільки на 5%; середній рівень оригінальності збільшився на 30%, а в контрольній – тільки на 5% та в експериментальній групі 20% дітей показали високий рівень гнучкості, а в контрольній групі таких не виявилося. Високий рівень гнучкості виявився у 5% вихованців експериментальної групи, в контрольній групі цей показник залишився незмінним; середній рівень збільшився на 35% та 5% відповідно; низький рівень гнучкості в експериментальній групі зменшився на 40%, а в контрольній групі на 5%. Середній рівень швидкості однаковий в обох групах; низький рівень в експериментальній групі зменшився на 35%, в контрольній – на5%; високий рівень збільшився на 40% та 5% відповідно. На основі теоретичного та експериментального етапів дослідженя розроблено методичні рекомендації для вихователів закладів дошкільної освіти з розвитку творчих здібностей у дітей старшого дошкільного віку засобами LEGO-технологій. Рекомендовано використовувати LEGO-технології під час занять з логіко- математичного розвитку (закріплення знань про кольори, пласкі та об’ємні геометричні фігури; про числа та цифри; лічба у прямому та зворотному порядку; розташування предмета у просторі тощо); ознайомлення з природним довкіллям (об’єкти навколишнього середовища; географічні назви; причинно-наслідкові зв’язки; уявлення про тварин, тощо);ознайомлення з соціальним та предметним світом( професії; види транспорту; інструменти і тощо); розвитку мовлення та культури мовленнєвого спілкування (складання звукових моделей, схем слів та речень, запам’ятовування віршів); фізичного розвитку; художньо-продуктивної діяльності.
Keywords: конструкторсько-будівельна діяльність, розвиток творчих здібностей у дітей старшого дошкільного віку, конструктор LEGO, оригінальність, гнучкість, швидкість.