Повість Володимира Рутківського "Потерчата": проблема індивідуальної та національної пам'яті - Лісогор, Аліна Григорівна (My University, 2021)
У магістерській роботі розглянуто центральну проблему повісті відомого українського письменника Володимира Рутківського «Потерчата» - проблему індивідуальної та національної пам’яті. З метою реалізації завдання мовиться про жанрову ідентичність повісті у парадигмі української літератури (розділ 1), про В. Рутківського як представника нового покоління українських авторів, а саме про біографію письменника, його творчість у дискурсі літератури, українську історію та міфологію як ключові віхи авторської творчості (розділ 2). Розділ 3 присвячено «Потерчатам», цьому дитячому текстові, наділеному дорослими сенсами. У відповідному ракурсі спеціально йдеться про жанрово-композиційну ідентичність та сюжетну лінію твору, про його тематичні особливості та персоносферу, про ключову проблему індивідуальної та національної пам’яті. Завершує роботу методичний розділ. Окремо в Додатках подано два інтерв’ю з В. Рутківським.
Keywords: В. Рутківський, «Потерчата», повість, війна, дитинство, індивідуальна пам’ять, національна пам’ять, творчість.