Принципи організації в початковій школі проектної природознавчої діяльності - Шевчук, Кристина (Хмельницький національний університет, 2025)
У статті розкритотеоретико-методичні засади організації проєктної природознавчої діяльності в початковій школі. Акцентовано увагуна значенні проєктного навчання для розвитку природничих компетентностей молодших школярів, формування дослідницьких навичок, екологічного світогляду та критичного мислення.Здійснено аналіззагально дидактичнихта конкретно-предметних принципів організації проєктної природознавчої діяльності, зокрема принципів діяльності, природовідповідності, наочності, інтеграції, інструментальності. Проаналізованоїх роль у структурі навчального процесу, що сприяє залученню учнів до самостійного пізнання довкілля, практичного застосування знань та активного розв’язання проблем екологічного змісту. Описано конкретно-предметні принципи, які сприяють ефективній організації проєктної природознавчої діяльності.Зокрема, фокус робиться накраєзнавчий принцип, що забезпечує зв’язок навчання з місцевими природними умовами, традиціями та історико-культурною спадщиною регіону. Підкреслено, що ці принципи створюють оптимальні умови для формування в учнів початкової школи навичок дослідження навколишнього середовища, розвитку критичного мислення та ціннісного ставлення до природи. Окреслено перспективи подальших досліджень у напрямку вдосконалення методики організації проєктної діяльності, що сприятиме модернізації змісту природничої освіти в початковій школі
Keywords: проектне навчання, метод проектів, природнича освітня галузь, принцип проектної діяльності.