Податок – правообов’язок праводієздатного члена громадянського суспільства - Havrylyuk, Ruslana (Видавництво “Рута”, 2004)
Одним з найбільш актуальних та дискусійних водночас питань юриспруденції ось уже протягом багатьох століть залишається питання про правову природу податку. З цього приводу одна теорія змінюється іншою, чимало з них існують одночасно, нерідко взаємно доповнюючи чи заперечуючи одна одну. Однак ще жодна з цих теорій, за всезагальним визнанням, не розкрила всебічно правову природу податку. Тому держави продовжують очікувати від теоретиків податкового права адекватного з’ясування правової природи податку, з тим, щоб свою подальшу політику у цій сфері здійснювати на науковій основі.
Keywords: принцип законності податку; правова природа податку; платник податку; податкове зобов’язання; податковий кредитор; податковий боржник