Інвестиційна діяльність страхових компаній на ринку страхових послуг України: оцінка та напрями розвитку в сучасних умовах - Popova, Liubov (Проблеми системного підходу в економіці, 2024)
У статті розглянуто формування та інвестування фінансових ресурсів страхових компаній в Україні в сучасних умовах та окреслено основні напрями нарощення інвестиційного потенціалу страхових компаній. Досліджено динаміку росту страхових премій, резервів, активів та власного капіталу як важливих показників розвитку ринку в цілому та інвестиційних доходів страхових компаній. Мала частка страхових премій та активів у ВВП свідчить про незначний вплив розвитку ринку страхових послуг на економіку країни. Відмічено поступове зростання ринку у 2023 році за основними показниками. Окреслено основні напрямки інвестиційної діяльності на найближче майбутнє, які полягають у активізації фінансового ринку з метою використання широкого кола інструментів інвестування з метою підвищення прибутковості останніх, підвищення якості інвестиційного портфеля за рахунок оптимізації управління ним, стимулювання страхових компаній інвестування у реальний сектор економіки.
Keywords: ринок страхових послуг; страхові компанії; інвестиційна діяльність