Реформаторська діяльність гетьмана Кирила Розумовського. - Оношко, Денис (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
У роботі досліджуються особливості реформаторської діяльності гетьмана Кирила Розумовського. В роботі проаналізовані заходи здійснені К. Розумовським, які передбачали зміцнення державного устрою Гетьманщини, збереження її автономії, розширення станових привілей і прав для української старшини. Зусиллями К. Розумовського та його адміністрації була здійснена адміністративна та судова реформи, які покращили діяльність Генерального військового суду, гродського, земського та підкоморського судів. Реформування та реорганізація козацького війська були здійснені гетьманом за західноєвропейськими зразками. Позитивні наслідки мали і впроваджені культурно-освітні зміни. Ним розбудовувалась гетьманська столиця Глухів та був відбудований палац І. Мазепи в Батурині, планувалось відкриття університету в Батурині та перетворення Києво-Могилянської академії на світський університет.