Криптовалюта як явище нової фінансової інфраструктури: теоретичні передумови виникнення - Харабара, Віолетта; Третякова, Олена Василівна; Грешко, Роман Ігорович (Молодий вчений, 2023)
У статті розглянуто поняття "криптовалюта", обґрунтовано популярність цього нового виду фінансового інструменту на економічному просторі, виокремлено основні особливості криптовалюти як одного з виду віртуальних грошей та її вплив на економічну систему. Виокремлено такі ключові особливості криптовалюти: обмін на товари або послуги; обмін на класичну валюту; оплата товарів та послуг; мінімальний рівень неможливості викрадення; платежі, швидкі і прямі транзакції; інвестицій-ний актив; розвиток бізнесу на криптовалюти. В статті досліджені основні напрями формування ринку криптовалют як складової фінансового ринку. Визначені сутність, значення криптовалюти, охаракте-ризовані передумови виникнення криптовалют, а також дана характеристика ринку криптовалют як складової фінансового ринку. Досліджено етапи становлення та теоретичні передумови виникнення криптовалюти. Встановлено, що основним напрямом функціонування та використання такого специфічного фінансового активу виступає захист грошових коштів від знецінення, яке відбувається під час політичних та економічних коливань. Стаття відображає основні процеси які відбувалися в ІТ сфері, що вплинуло на подальший розвиток грошової системи в усьому світі. Не існує уніфікованої системи у країнах ЕС по відображенню операцій з криптовалютою. Технології які застосовуються для створення будь-якої криптовалюти були дослідженні науковцями передових країн ще у минулому столітті. У теперішній час сучасна технології блокчейн це удосконалення напрацювань минулого. Кожна країна має свої особливості та підходи до визнання чи не визнання криптовалюти. Проблема використання сучасних грошей полягає у визначенні емітента. Визначено та систематизовано можливості та переваги використання криптовалюти в різних країнах. За результатами проведеного дослідження запропоновано уточнене визначення поняття «криптовалюта», з метою раціональної побудови системи обліку визначено класифікаційні ознаки криптовалют і виокремлені їх особливості. Зазначено, що криптовалюта має як позитивні риси, так і недоліки, головним з яких є підвищення ризику виникнення шахрайства та махінацій з використанням цифрової валюти.
CRYPTOCURRENCY AS A PHENOMENON OF NEW FINANCIAL INFRASTRUCTURE: THEORETICAL PREREQUISITES OF EMERGENCE
Keywords: ринок криптовалют; криптоактиви; блокчейн; фінансовий ринок; платіжні системи