Еколого-генетична зумовленість формування кислотно-основної буферності бурувато-підзолистих оглеєних грунтів Передкарпаття та інформативність її показників - Смага, Іван Степанович (Ґрунтознавство, 2009)
Досліджено кислотно-основну буферну здатність бурувато-підзолистих оглеєних ґрунтів Передкарпаття. На основі кореляційного аналізу встановлено інформативність та узгодженість різних її показників, а також залежність їх від фізико-хімічних властивостей ґрунту. Запропоновано об’єктивні показники кислотно-основної буферності для діагностики агроекологічного стану ґрунту за впливу осушувальної меліорації.
ECOLOGICAL-GENETIC INVESTIGATION OF A FORMATION OF THE ACID-ALKALINE BUFFER CAPACITY IN CASE OF THE BROWNISH-PODZOLIC GLEIZATED SOILS OF THE PRECARPATHIANS REGION
Keywords: кислотно-основна буферність, бурувато-підзолисті оглеєні грунти, осу- шувальна меліорація