Застосування арт-терапевтичних технологій у розвитку зв’язного мовлення дітей старшого дошкільного віку із загальним недорозвитком мовлення - Бешлей, Людмила Юріївна (Чернівецький нац. ун-т імені Юрія Федьковича, 2025)
У кваліфікаційній роботі розглянуто поняття зв’язного мовлення та загального недорозвитку мовлення дітей старшого дошкільного віку, визначено їх лінгвопсихологічні особливості та типові порушення монологічного висловлювання. Обґрунтовано корекційні можливості арт-терапевтичних технологій, передусім ізотерапії, як засобу сенсомоторної та мовленнєвої стимуляції. Порівняльний аналіз результатів первинної та повторної діагностики довів ефективність застосування елементів ізотерапії. Розроблена й апробована програма сприяла зростанню змістової повноти, логічності та граматичної правильності дитячих висловлювань.
Keywords: мовленнєвий розвиток; ізотерапія; арт-терапія; логопедична корекція; дошкільники; загальний недорозвиток мовлення; зв’язне мовлення