Ретроактивність норм податкового права - Havrylyuk, Ruslana (Видавництво “Рута”, 2001)
Усі правові норми, в тому числі й податково-правові, діють у відповідних часових межах. Причому загальним принципом дії норм права в часі є правило, за яким правопорушення та відповідальність за нього визначаються законом, який діяв на час вчинення протиправного діяння. Але у перехідні періоди, коли відбувається кардинальна зміна нормативно-правових актів у тій чи іншій сфері суспільного життя – саме такий період переживає нині Україна, – питання застосування того чи іншого закону стають особливо актуальними та складними. Особливої злободенності вони набули з прийняттям чинної Конституції України, яка надала правам і свободам людини і громадянина виняткової цінності.
Keywords: податково-правові норми; типи (принципи) дії закону; проблема ретроактивності законів; повернення становища платника податку на гірше; зворотня дія у часі