Розробка картографічних моделей природно-заповідного фонду Чернівецької області - Дарчук, Костянтин Вікторович; Мельник, Антон Анатолійович; Заячук, Мирослав Дмитрович; Заячук, Оксана Григорівна; Білоконь, Микола Васильович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
Сформовано базу даних об’єктів природно-заповідного фонду Чернівецької області, деталізовано розташування кожного з них, зокрема згідно з новим адміністративно-територіальним устроєм, та здійснено англомовний переклад їх характеристик. Запропоновано методологію картографічного моделювання об’єктів природно-заповідного фонду на регіональному та локальному рівнях та апробовано її на прикладі Чернівецької області. Використовуючи ГІС-додаток ArcGIS 10.8, створено базові картографічні шари, які слугували основою при картографування об’єктів ПЗФ. У ході дослідження сформовано та наповнено геоінформаційну базу даних інтегровано її у середовище ArcGIS. Складено 15 ключових картографічних моделей із окремим відображенням об’єктів ПЗФ за категоріями та сумісною інформацією. Створено інтерактивну карту «Природнозаповідний фонд Чернівецької області» (https://arcg.is/1HT5zH0). Представлено та обґрунтовано пропозиції щодо розширення територій ПЗФ області, що створить передумови для збільшення частки ПЗФ з 13,7 % до 17,6 %. Об’єкт дослідження – природно-заповідні території та об’єкти Чернівецької області, в контексті ГІС-картографування. Мета - характеристика об’єктів природно-заповідного фонду Чернівецької області, їх систематизація, створення картографічних моделей та розробка рекомендацій щодо розширення природно-заповідного фонду. Методи дослідження. Загальнонаукові методи аналізу і синтезу використані при опрацюванні даних про теоретико-методологічні аспекти формування земель ПЗФ, а також при зборі інформації про об’єкти ПЗФ.
Розробка картографічних моделей природно-заповідного фонду Чернівецької області
Україна приєдналась до низки міжнародних угод та інших документів, пов’язаних із реалізацією завдань переходу людства до Сталого розвитку. Утвердження та практичне впровадження принципів збалансованого розвитку здійснювалися шляхом підготовки ряду законів і державних програм різного рівня, у яких законодавчо та практично визначено пріоритети розвитку України та її регіонів з акцентом на збалансоване використання природних ресурсів і збереження природи. З 2014 року з вторгненням росії в Україну основними постали питання національної безпеки та вирішення соціальних проблем, що значно посилилося з 2022 року, а процеси геноциду, урбіциду та екоциду здійснюються росією по всій території України. Незліченна кількість жертв, ущент зруйновані міста та села, захоплення Запорізької АЕС, підрив Каховської ГЕС, застосування хімічної зброї та масштабне мінування території істотно вплинуло на Україну, зокрема й безпосередньо на стан навколишнього середовища. За даними Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, орієнтовні збитки на початок 2024 року перевищують 2185 млрд грн, понад 20 % природно-заповідного фонду України постраждало від війни. Ще на початку 2010-х років визначено основні принципи сталого розвитку України, серед яких – поєднання розвитку суспільства зі збереженням довкілля, підтримання цілісності екосистем та збереження біологічного та ландшафтного біорізноманіття. У вересні 2019 року Указом Президента України «Про Цілі сталого розвитку України на період до 2030 року (№ 722/2019 від 30.09.2019) задекларовано забезпечення Цілей сталого розвитку України на період до 2030 року. Це 17 цілей, з-поміж яких і ті, що спрямовані на збереження біорізноманіття, підтримання цілісності екосистем та збереження довкілля. Кожна зі стратегічних цілей має операційні цілі та завдання щодо їх досягнення з чіткими індикаторами. Звертаємо увагу на Стратегічну ціль № 6 – «Збереження наземних і морських екосистем та сприяння збалансованому використанню їхніх ресурсів». У напрямі природно-заповідної справи досягнення цієї стратегічної цілі передбачає дві операційні цілі (6.1 і 6.3).
Keywords: ARCGIS, ОБ’ЄКТИ ПЗФ, ГЕОІНФОРМАЦІЙНЕ КАРТОГРАФУВАННЯ, ГЕОПРОСТОРОВА БАЗА ДАНИХ, ІНТЕРАКТИВНА КАРТА, ПРИРОДНО-ЗАПОВІДНИЙ ФОНД, ЧЕРНІВЕЦЬКА ОБЛАСТЬ