Комунікативні стратегії в сучасному американському кінодискурсі (на основі серіалу “Доктор Хаус”) - Біксей, Єва Василівна (My University, 2025)
Магістерська робота присвячена дослідженню функціонування комунікативних стратегій у сучасному американському дискурсі на матеріалі 8 сезону серіалу “Доктор Хаус”. Предметом дослідження є лінгвальні характеристики, наявні в репліках персонажів серіалу, за допомогою яких реалізовано різноманітні комунікативні стратегії та тактики. Для визначення сутності поняття комунікативної стратегії, її класифікації, характерних ознак та закономірностей використання у кінодискурсі, було застосовано низку методів, серед яких описовий метод та метод аналізу, а також елементи кількісного та якісного аналізу. З метою досягнення поставленої цілі було вивчено теоретичний матеріал по темі дослідження, досліджено ключові риси кінодискурсу як одного з типів дискурсу, окреслено його типи та комунікативні особливості. Крім того, було проаналізовано притаманні кінодискурсу комунікативні стратегії і тактики, їх реалізацію у діалогах персонажів 8 сезону серіалу “Доктор Хаус”, досліджено їх лінгвальні характеристики, а також почергово розглянуто та проаналізовано приклади використання найбільш характерних тактик та мовних засобів, що їх виражають. Зокрема, було досліджено частотність застосування відповідних комунікативних стратегій, обгрунтовано їхню роль у створенні динаміки між персонажами та тенденції, як визначають особливості прагматичного аспекту у межах сучасного американського кінодискурсу
Keywords: дискурс, кінодискурс, типи кінодискурсу, комунікативна стратегія, комунікативна тактика, стратегія ввічливості, стратегія співпраці, стратегія компромісу, стратегія щирості, стратегія агресії, стратегія дискредитації, стратегія примусу, стратегія суперництва