АНАЛІЗ СУТІ ТА ЗМІСТУ ПРОЦЕСІВ КОНВЕРГЕНЦІЇ З УРАХУВАННЯМ ЕКОЛОГІЧНОЇ СКЛАДОВОЇ - Верстяк, А.В. (My University, 2022)
Європейський Союз ґрунтується на економічній, соціальній та територіальній єдності, а також збалансованому економічному зростанню та конвергенції. Як зазначає Європейська фундація з питань поліпшення умов життя та праці: «Тенденції конвергенції між державами-членами були досягнуті за останні десятиліття як в економічному, так і в соціальному вимірах». Із прийняттям Європейською радою в 2010 р. стратегії «Європа 2020», а також Європейського зеленого курсу велике значення у розвитку країн-членів стало приділятись і екологічним проблемам. Ці стратегії підкреслюють необхідність здійснення державами-членами спільних дій у напрямі сталого розвитку. На сьогодні уряди країн, політики, науковці, громадські організації та інші зацікавлені особи здійснюють пошук ефективних шляхів економічного зростання із врахуванням перерахованих планетарних, екологічних меж, а також його екологічних наслідків, що актуалізує вчення еколого-економічного зростання. Основні заходи для досягнення поставленої проблеми включають адекватну оцінку природного капіталу з урахуванням його ролі як виробничого фактора (тобто забезпечення належної оцінки забруднення та використання ресурсів), а також постійний тиск на інновації та підтримку конкуренції
Keywords: конвергенція, сталий розвиток, інтеграція, соціальний розвиток, економічний розвиток.