Основні вектори змін платіжного балансу України - Грубляк, Оксана Михайлівна (My University, 2023)
Стан та структура платіжного балансу держави є основним показником, що відображає зовнішньоекономічні відносини країни зі світовим господарством, є важливим об'єктом державного регулювання, вливає на стабільність фінансового ринку країни, валютного курсу національної валюти, рух капіталу і на всю економіку. Для аналізу сучасного стану платіжного балансу у статті досліджено як війна вплинула на стан платіжного балансу, рахунок поточних операцій та фінансовий рахунок. Війна з російською федерацією призвела до значного погіршення стану платіжного балансу. Насамперед різко погіршилось сальдо зовнішньої торгівлі. Ще стрімкіше збільшився відплив валюти за фінансовим рахунком платіжного балансу. Основними статтями платіжного балансу, за якими надходить валюта в Україну та які підтримують його стан є досить стійкі надходження від грошових переказів, оплати праці та значні обсяги гуманітарної та грантової допомоги від міжнародних партнерів. Політика НБУ щодо валютних обмежень на ринку та формування фіксованого обмінного курсу допомогли пом’якшити вплив війни на стан платіжного балансу та запобігли різкому знеціненню гривні під впливом психологічних чинників. Для мінімізації ризиків важливим є поновлення фінансової підтримки з боку МВФ у рамках нової програми фінансування для України.
Keywords: платіжний баланс, рахунок поточних операцій, фінансовий рахунок, сальдо платіжного балансу, фактори впливу.