Забезпечення фінансової стійкості підприємств в умовах воєнного стану та економічної турбулентності - Марусяк, Наталія (ВД «Гельветика», 2025)
У статті обґрунтовано наукові та прикладні підходи до забезпечення фінансової стійкості підприємств в умовах війни та економічної турбулентності. Наголошено на тому, що руйнування інфраструктури, порушення логістики, підвищення витрат і нестача трудових ресурсів істотно ускладнюють для бізнесу збереження платоспроможності та належного рівня фінансової стійкості. Виявлено дефіцит уніфікованих методик оцінювання стійкості в умовах воєнних ризиків. Запропоновано концептуальні орієнтири формування адаптивної моделі управлінських дій, що поєднує діагностику, сценарне планування, формування резервів, диверсифікацію постачання і доступ до фінансування. Доведено необхідність синергії мікро- і макрорівневих інструментів, державної підтримки та цифровізації фінансових процесів. Результати дослідження мають практичну значущість для підприємств, органів влади і фінансових інституцій у контексті стратегії відновлення та економічної безпеки.
Keywords: фінансова стійкість; підприємство; діагностика фінансової стійкості; індикатори фінансової стійкості; воєнний стан