УКРАЇНСЬКА ФІЛОЛОГІЯ: ОСВІТНЬО-ПРОФЕСІЙНА ПРОГРАМА МАГІСТЕРСЬКОГО РІВНЯ В КОНТЕКСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ ТА СТРАТЕГІЙ РОЗВИТКУ - Шабат-Савка, Світлана Тарасівна; Струк, Іванна Михайлівна; Тесліцька, Галина Іллівна (Видавництво Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, 2024)
У навчальному посібнику представлено стратегічні напрями функціювання ОПП «Українська мова та література» спеціальності 035 Філологія для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича. Зокрема – проаналізовано українську філологію як спеціальність з опертям на затребуваність українськомовного, національного свідомого і всебічно розвиненого фахівця на сучасному ринку праці, чітко окреслено можливості реалізації індивідуально-освітніх траєкторій і міжнародної мобільності здобувачів освіти, схарактеризовано професіограму дипломованого спеціаліста в галузі філології; удоступнено освітньо-професійну програму з огляду на її мету, завдання, методичні шляхи впровадження та профорієнтацію. Зосереджено увагу на важливості в освітньому процесі обов՚язкових дисциплін («Асистентська практика», «Кваліфікаційна робота»), що демонструють моделі професійного становлення здобувачів вищої освіти другого рівня, віддзеркалюють тісну співпрацю студента та викладача й реалізуються в контексті діалогу з роботодавцями, з огляду на постулати академічної доброчесності. З-поміж методологічних настанов окреслено низку загальних компетентностей, що мають стосунок до взаємодії формальної та неформальної освіти в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича, до засад безконфліктної взаємодії учасників освітнього процесу, академічної мобільності та інклюзії. Алгоритми реалізації цілей та завдань ОПП вияскравлено в додатках. Для студентів закладів вищої освіти спеціальностей «Філологія (українська мова та література)», викладачів філологічних дисциплін, учнів закладів середньої та фахової передвищої освіти ‒ майбутніх здобувачів спеціальності 035 Філологія ОПП «Українська мова та література».
Навчально-методичний посібник
Keywords: філологія; освітньо-професійна програма; другий рівень вищої освіти; українська мова та література; освітнє середовище; професіограма; магістри