Належність виборчого спору до юрисдикції адміністративного суду: питання теорії. - Vdovichen, Vitalii (Збірник тез доповідей IV Міжнародної науково-практичної конференції «Адміністративна юстиція в Україні: проблеми теорії та практики» (м. Київ, 1-2 липня 2021 року). Київ: Компанія «Ваіте», 2021)
Високий рівень конфліктності під час виборчого процесу зумовлює пильну увагу суспільства, законодавця, міжнародної спільноти та науковців з приводу визначення належності виборчого спору до юрисдикції адміністративного суду. Тому і основне завдання держави як інструмента публічного управління це створення дієвого механізму врегулювання виборчих спорів, який дасть можливість проводити демократичні вибори. Визначальною ознакою для справи з метою визначення її приналежності до адміністративної юрисдикції є суть (зміст, характер) спору. Публічно-правовий спір, на який поширюється юрисдикція адміністративних судів, є спором між учасниками публічно-правових відносин і стосується саме цих відносин. Захист невід’ємного виборчого права вільного вибору представників влади – це одне із багатьох завдань адміністративного судочинства в сфері захисту виборчих прав громадян. Так, адміністративний суд здійснює свого роду судовий контроль за дотриманням виборчих прав громадян України шляхом розв’язування виборчих спорів і від розуміння правової природи, структури, сутності зазначених спорів залежить ефективність їх розгляду та вирішення. Критеріями належності виборчого спору до адміністративної юрисдикції є: 1) встановлення публічно-правового (адміністративно-правового) характеру відносини; 2) рішення, дії, бездіяльність суб’єктів владних повноважень або виконання носіями публічних повноважень обов’язків, передбачених виборчим законодавством; 3) присутність у спірних виборчих правовідносинах суб’єкта владних повноважень, суб’єкта делегованих повноважень або носія виборчих публічних повноважень; 4) реалізація суб’єктом адміністративного повноваження в сфері виборчого процесу, спір про виборче право чи обов’язок у сфері публічного адміністрування виборів чи референдуму; 5) законодавство, яке закріплює повноваження суб’єктів у сфері публічного адміністрування виборів чи референдуму (адміністративне законодавство чи адміністративна норма, якими врегульовано виборчі спірні правовідносини).
Keywords: правовий спір; публічний спір; виборчий спір; адміністративна юрисдикція