Психолого-педагогічні особливості розвитку соціальної впевненості у дітей старшого дошкільного віку - Семенко, Ганна Іванівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У роботі розкрито сутність соціальної впевненості як інтегрованого психологічного й педагогічного феномену дошкільного віку. Здійснено аналіз наукових підходів до її структури; визначено емоційно-вольові, когнітивно- оцінні та комунікативно-поведінкові компоненти. Описано психологічні механізми формування соціальної впевненості: переживання суб’єктності, позитивного досвіду взаємодії, рефлексії та саморегуляції. Емпірично досліджено рівні соціальної впевненості старших дошкільників, розроблено та впроваджено програму розвитку на основі партнерської взаємодії, безпечних соціальних проб і ситуацій успіху. Отримані результати підтверджують ефективність комплексу педагогічних умов.
Keywords: соціальна взаємодія; педагогічні умови; суб’єктність; старший дошкільний вік; соціальна впевненість