Деформація анізотропних кристалів з різко нелінійними механічними властивостями в умовах обмеженої релаксації напружень - Тащук, Роман (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2023)
Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису. Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора філософії за спеціальністю 104 - Фізика та астрономія. Дисертація присвячена дослідженню в рамках теорії пружності для анізотропних кристалів основних ауксетичних характеристик моно-, полікристалів і 2D-кристалічних наношарів методами фізичної акустики і обробки експериметальних результатів за допомогою ІТ технологій. Для побудови характеристичних поверхонь модулів Юнга, кутових розподілів коефіцієнтів Пуассона, вказівних поверхонь ауксетичності та визначення естремальних значень коефіцієнтів Пуассона і ступеню ауксетичності створений пакет комп’ютерних програм для монокристалів довільної сингонії. Проаналізовані закономірності та механізми формування основних ауксетичних характеристик в таких матеріалах, з врахуванням типу хімічного зв’язку. В рамках теорії дислокацій проаналізовані особливості поведінки лінійних дефектів та їх об’єднань з точковими дефектами (вакансіями та міжвузловими атомами) в ауксетичних і звичайних (неауксетичних) напрямках у кристалах, для яких характерною є «часткова» чи «змішана» ауксетичність.