Вплив фінансових результатів на забезпечення самофінансування державних лісогосподарських підприємств - Марусяк, Наталія (My University, 2021)
Марусяк Н.Л. Вплив фінансових результатів на забезпечення самофінансування державних лісогосподарських підприємств. У статті досліджено вплив фінансової результативності на забезпечення самофінансування державних лісогосподарських підприємств. Проаналізовано динаміку формування фінансових результатів, визначено рівень рентабельності державних підприємств цієї галузі. Завдяки побудові аналітичних таблиць досліджено динаміку джерел поповнення капіталу та темпи їх зміни на підприємствах. Визначено, що обсяг прибутку, який залишається у розпорядженні державних підприємств та поповнює їхній власний капітал, є недостатнім для своєчасного оновлення основних засобів та зростання обсягів діяльності. Зношеність основних засобів лісогосподарських підприємств є доволі значною, що зумовлює високий рівень собівартості реалізованої продукції та низькі значення показників прибутковості. Недостатній рівень самофінансування зумовлює необхідність використання позикового капіталу для забезпечення необхідного обсягу господарської діяльності підприємств. Зростання фінансових результатів забезпечить умови самофінансування розширеного відтворення капіталу та стійкого розвитку державних лісогосподарських підприємств.
Keywords: фінансові результати; прибуток; самофінансування; відтворення капіталу; власний капітал