Сучасний стан та перспективи розвитку ГТК “Мигово”. - Церковний, Владислав Юрійович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У кваліфікаційній роботі проаналізовано сучасний стан, проблеми та перспективи розвитку туризму в межах гірськолижно-туристичного комплексу «Мигово», що розташований у Чернівецькій області. Метою дослідження було виявлення особливостей функціонування ГТК «Мигово» в умовах зовнішніх викликів та обґрунтування стратегічних напрямів його подальшого розвитку. У роботі розкрито теоретичні засади функціонування гірськолижних курортів, визначено специфіку гірськолижного туризму як складової зимового відпочинку та його роль у формуванні туристичного потенціалу гірських регіонів. Детально охарактеризовано динаміку розвитку ГТК «Мигово» у воєнний період, особливості надання послуг та функціонування інфраструктури. Встановлено, що курорт забезпечує всесезонне обслуговування туристів, пропонуючи широкий спектр як зимових, так і літніх послуг за демократичними цінами, що сприяє його конкурентоспроможності. Здійснено SWOT-аналіз комплексу, який дозволив виявити сильні та слабкі сторони, можливості та загрози розвитку. Особливу увагу приділено вивченню міжнародного досвіду та перспективним напрямам удосконалення ГТК «Мигово», серед яких - диверсифікація послуг, розвиток літнього, сімейного, медичного та інклюзивного туризму, а також впровадження інноваційних технологій, включаючи цифрові сервіси, автоматизацію процесів та еко-інфраструктуру. Результати дослідження можуть бути використані для стратегічного планування подальшого розвитку туристичного комплексу, з урахуванням актуальних соціальних та економічних викликів, що стоять перед туристичною галуззю України.
Keywords: туризм, гірськолижно-туристичний комплекс, гірськолижний курорт, SWOT-аналіз, послуги, еко-інфраструктура.