Правова природа модернізації пільгового пенсійного забезпечення за віком - Orlovskyi, Oleh (Підприємництво, господарство і право, 2020)
У статті проаналізовано сутність, особливості пільгового пенсійного забезпечення за віком, визначено перспективи його вдосконалення та розвитку. Стверджується, що проблема реформування системи пільгового пенсійного забезпечення залишається невирішеною, незважаючи на певні законодавчі новації. Доведено, що розмежування пільгового та професійного пенсійного забезпечення є обґрунтованим. Обґрунтовано, що пільгове пенсійне забезпечення за віком пов’язується з особливим характером трудової діяльності осіб, яка виконується у несприятливих для життя і здоров’я умовах. При цьому професійне пенсійне забезпечення безпосередньо з умовами трудової діяльності не пов’язується. Наголошено, що зниження професійної працездатності внаслідок зайнятості у шкідливих та важких умовах праці є визначальною, об’єктивною підставою та передумовою пільгового пенсійного забезпечення за віком. Втрата працездатності відбувається з незалежних від застрахованої особи причин, вона є прямими наслідком праці в особливих умовах, створених роботодавцем. Виконання вказаних робіт прямим чином впливає на стан здоров’я працівника і, як правило, призводять до втрати здатності виконувати роботу за професією до настання віку, що дає право на пенсію за віком. Як наслідок, працівники не можуть ефективно виконувати роботу без шкоди для власного здоров’я і безпеки оточуючих. Визначено, що сутність права на пенсійне забезпечення як складової частини конституційного права на соціальний захист не може бути порушена, а законодавче регулювання у цій сфері має відповідати принципам соціальної держави. Проаналізовано правову позицію Конституційного Суду щодо змін умов пенсійного забезпечення за віком на пільгових умовах. Підкреслено, що підвищення віку виходу на пенсію окремих категорій громадян, зайнятих на роботах, виконання яких призводить до втрати професійної працездатності або придатності до настання віку, що дає право на пенсію за віком, є посяганням на сутність права на пенсійне забезпечення. Наголошено, що трансформація пільгового пенсійного забезпечення за віком має ґрунтуватись на ретельно обдуманій стратегії, яка не повинна призводити до обмеження права людини на соціальний захист. До специфічних особливостей пільгового пенсійного забезпечення віднесено: об’єктивну зумовленість; особливі умови виконання професійної діяльності та її тривалість; втрату працездатності до досягнення встановленого законом пенсійного віку; безпосередню залежність між пенсійною виплатою, непрацездатністю внаслідок роботи у несприятливих для здоров’я умовах та втратою з цієї причини заробітку.
Keywords: пенсійне забезпечення; пенсія за віком; пільгове пенсійне забезпечення; шкідливі та важкі умови праці; пенсійний вік