Проблема становлення таланту обдарованої дитини з погляду українських письменників та її актуалізація в закладах профтехосвіти - М'якота, Валентина Дмитрівна (My University, 2024)
Темою магістерської роботи є проблема становлення таланту обдарованої дитини з погляду українських письменників та її актуалізація в закладах профтехосвіти. Мета дослідження – з’ясувати, як означена проблема реалізується у зразках української художньої прози різних історико-літературних періодів і яким може бути її практичне застосування в підготовці здобувачів профтехосвіти. Розглянуто феномен дитячої обдарованості в оповіданнях І. Франка «Малий Мирон» та «Під оборогом», оповіданнях О. Донченка «Скрипка» й Г. Тютюнника «Дивак», проаналізовано також драму обдарованої дитини в повістях А. Бачинського «140 децибелів тиші» та О. Сайко «Нетутешній». Запропоновано методичну розробку уроку позакласного читання з української літератури, присвяченого повісті О. Сайко, як одного з ефективних шляхів професійного виховання учнів засобами слова.
Keywords: феномен обдарованості; талановита дитина; внутрішня гармонія; самодетермінація; розвиток таланту; мікро- та макроколектив