Рефлексія як механізм самопізнання і розвитку особистості студентів психологів - Кличук, Олександра Романівна (My University, 2025)
У роботі детально розглянуто процес розвитку рефлексії у студентів психологів. Емпіричне дослідження передбачало використання комплексу методів та методик для діагностики рівня розвитку рефлексії у студентів. У ході дослідження також було виявлено, що рівень рефлексивності, мотиваційно-ціннісні орієнтації та ступінь самоактуалізації суттєво відрізняються у студентів 1 та 4 курсів. Зроблено висновок про те, що старшокурсники мають вищі показники саморозуміння, внутрішньої мотивації та особистісної зрілості, тоді як першокурсники демонструють лише початкові етапи цих процесів, що свідчить про природну динаміку особистісного розвитку у процесі навчання у вищому закладі освіти.
Keywords: рефлексія; саморозуміння; внутрішня мотивація; особистісна зрілість; інтроспекція