Юридична природа цінних паперів: концептуальні основи та нові погляди. - Hudyma, Mariia; Kalaur, Ivan (м. Київ, 2024)
Наукова публікація присвячена дослідженню та аналізу правової природи цінних паперів як об’єктів правового регулювання. Відзначається, що некоректно вести мову про беззастережне визнання їх речової природи, як і норми зобов’язального права не спроможні здійснити належне їх регулювання, натомість складна природа цінних паперів вимагає особливого законодавчого режиму породженого їх цільовим призначенням. Наголошено, що істотнішим за визначення правової природи цінних паперів у сучасному правовому полі є усвідомлення причин обрання конкретного законодавчого підходу: потреба комерційної практики в інструментах (цінних паперах), що вільно обертаються, не піддаючись негативним претензіям їх володільцю. Саме це виступає одним з аргументів підтвердження необхідності застосування правил обігу, які були розроблені для паперових цінних паперів, також і для електронних, не обме-жуючи ніяким чином встановлені гарантії захисту прав учасників ринку. Резюмовано, що цінні папери є самостійними об’єктами цивільних прав, правове регулювання яких забезпечується комплексом прийомів і способів правового регулювання, закріплених положеннями речового, зобов’язального права і спеціального законодавства про цінні папери, які органічно утворюють єдиний правовий режим, що забезпечує їх ефективну оборотоздатність.
Keywords: цінні папери; паперові цінні папери; електронні цінні папери; річ; майно