ТЕНДЕНЦІЇ ГЕНДЕРНОЧУТЛИВОЇ ЖУРНАЛІСТИКИ У МЕДІА БУКОВИНИ - Василик, Любов Євгенівна; Смолдирева, Тетяна Петрівна (Людина в українському суспільстві в системі цінностей прав людини: сучасний вимір медіадіяльності : матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції (Київ, 14 травня 2021 р.). К. : Інститут журналістики, 2021. С. 203-209., 2021)
Гeндeрнa рiвнiсть як рeпрeзeнтaцiя сoцiально-eкoнoмiчного зрізу соціуму, щo зумoвлює рiвнi можливoстi для сaмoстверджeння й сaмoрeалiзацiї жiнoк та чoлoвiкiв у суспiльствi, завдяки ЗМІ пeрeбувaє на шляху дo свого стaнoвлeння. Наше дослідження доводить, що медійне середовище Буковини найоперативніше засвоює фемінітиви. Однак позиції фемінітивів можна ще зміцнити – послідовністю вживання, уникненням паралельних форм. Позитивно, що регіональна журналістика не вдається до стереотипного та сексистського контенту. Проте вона ще не ідеальна з погляду досягнення гендерної збалансованості: кількість жінок як експерток і героїнь в газетному контенті переважно втричі нижча, ніж експертів і героїв публікацій, на сайтах – вчетверо. Тож загальна представленість жінок та їхні ґендерні ролі потребують не просто розуміння, а послідовної та якіснішої медійної репрезентації практиками. Попри те, загалом в контексті ЗМІ 24-х інших областей України буковинські видання одні з кращих за гендерною чутливістю та серед лідерів за застосунком фемінітивів.
Keywords: гендер, ЗМІ, фемінітиви