Правописна кодифікація твердості / мʼякості приголосних в українській мові та її вивчення у ЗЗСО - Ткачук, Діана (Spelling codification of hardness / softness of the consonants in the Ukrainian language аnd studying it at school, 2021)
Робота присвячена всебічному науково-теоретичному обгрунтуванню позначення м’якості та твердості у системі українського правопису. У роботі на основі аналізу матеріалів із правописів української мови та хрестоматії з історії українського правопису, а також праць мовознавців здійснено порівняльний аналіз найважливіших правописних систем дорадянського періоду, та періоду після 1917 року; встановлено походження знака апострофа та знака м’якшення; проаналізовано погляди провідних науковців на проблему позначення твердості, м`якості та роздільності вимови на письмі. У роботі досліджено особливості вивчення апострофа й знака м’якшення у закладах середньої освіти, розроблено методичні рекомендації для ефективного вивчення знака м’якшення й апострофа у закладах загальної середньої освіти, запропоновано план-конспект уроку для учнів шостого класу. З’ясовано, що вивчення і закріплення вивчених орфографічних правил вживання знака м’якшення і апострофа відбувається у нерозривному зв’язку з загальною системою мови – лексикологією, фонетикою, морфологією. При укладанні системи вправ і завдань необхідно послуговуватись широким лінгводидактичним арсеналом. Матеріали дослідження можуть бути застосовані на уроках української мови у закладах загальної середньої освіти, на лекціях, у роботі мовознавчих курсів, при укладанні підручників та посібників з орфографії та фонології української мови, при укладанні словників і довідників. Робота виконана на основі порівняльно-історичного, емпіричного методів та методу систематизації.
Keywords: кодифікація, твердість, м’якість, правописна система, орфографія