ВПЛИВ ФІНАНСОВОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ НА РОЗВИТОК ПОДАТКОВОЇ СИСТЕМИ - Абрамова, Алла Сергіївна (Вісник академії праці, соціальних відносин і туризму, 2025)
Актуальність теми дослідження визначена важливістю та значенням податкової система держави у формуванні фактичних обсягів мобілізованих доходів бюджетів країни та створення умов належного розвитку як підприємницької, так і урядової діяльності. Податкова система, будучи однією з найважли віших складових існування та ефективного функціонування держави, зазнає впливу значного комплексу як внутрішніх, так і зовнішніх чинників, при цьому, особливий зв’язок присутній між рівнем розвитку по даткової системи та рівнем фінансової стабільності. В сучасних умовах дедалі більше уваги актуально присвячувати не лише розширенню бази оподаткування, складу платників податків, перегляду ставок оподаткування, але і попередженню негативних результатів дії фінансових факторів впливу. Стаття присвячена дослідженню впливу фінансової нестабільності на розвиток податкової системи задля досяг нення сталих показників розвитку. Основу дослідження становили загальні та спеціальні методи пізнан ня, які поглибили розкриття сутності досліджуваного впливу. Представлено авторське бачення процесу фінансової нестабільності. Основною гіпотезою дослідження стало існування негативного впливу фінан сової нестабільності на обсяги податкових доходів держави, розвитку податкової тінізації та зниження результативності загальних показників податкового адміністрування. Отримані результати графічно продемонстрували роль податкової системи у статусі керованої та керуючої системи із визначенням фі нансових факторів та каналів впливу на результативні її показники. Оригінальність дослідження прояв ляється у комплексній систематизації наслідків та проблемних аспектів негативного впливу фінансової нестабільності на податкову систему (зміни обсягів мобілізованих податкових платежів, їх знецінення, зміни рівня податкового навантаження, тінізації діяльності, перегляду складу податкових платежів та умов оподаткування, погіршення підсумків податкового адміністрування тощо). Наукова новизна реалізує наступні перспективи дослідження. Результати дослідження доцільно обрати за основу перегляду існу ючих засад податкової та фінансової політики держави та застосування на цій основі дієвих інструмен тів фінансового та податкового регулювання і впливу у напрямку досягнення цілей сталого розвитку.
Keywords: економічний цикл; фінансова нестабільність; податкова система; податкова політика; фіскальна поведінка