Функціональні перетворення в технічних системах: прилади та поліграфія. - Ангельський, Олег Вячеславович; Житарюк, Віктор Григорович; Зенкова, Клавдія Юріївна (My University, 2021)
Робота довільної технічної системи, в тому числі і приладу, визначається фізичним принципом, що лежать в основі його функціональної ідеї. Цей принцип може бути однорідним, як-от механічним, електричним (інше), так і комбінованим, наприклад, електромеханічним, оптико-механічним або ж ще складнішим. Вибір принципу та наступний розрахунок перетворень вхідної інформації – начало розрахунків функціональної ідеї технічної системи. Навчальний посібник має за мету накреслити шлях отримання функції перетворення сигналу на прикладі механічних та електронних систем, вивчати та досліджувати методи та методики розрахунків та аналізу таких перетворень. Разом з цим тут поставлене питання точності роботи приладів. Наведена теоретична канва, яка забезпечує аналітичний аналіз функціональної структури приладів та точності їх роботи. Зміст посібника включає три теми та відповідно три лабораторних роботи: 1) розрахунок та перетворення інформації засобами механіки; 2) дослідження перетворень електронними вимірювальними приладами на прикладі вакуумметра як двопараметричного вимірювального приладу; 3) дослідження точності роботи механічних приладів лінійних вимірювань на прикладі індикатора годинникового
Keywords: функція перетворення руху механічними системами; функція перетворення сигналу електронними системами; точність роботи приладів