Політика Європейського Союзу щодо заборонених практик штучного інтелекту - Швидюк, Сергій (ННІПУДС КНУ імені Тараса Шевченка, 2025)
У цьому дослідженні проаналізовано підхід Європейського Союзу до регулювання заборонених практик використання штучного інтелекту відповідно до Регламенту ЄС 2024/1689 (Закон про штучний інтелект). Документ встановлює чіткі обмеження на застосування штучного інтелекту, спрямовані на захист прав людини, демократичних процесів та громадської безпеки. У ньому розглядаються заборони на маніпулювання поведінкою, соціальний скоринг, дискримінаційне прогнозування злочинів, біометричний нагляд і втручання у вибори. Визначено винятки, які підлягають судовому нагляду. Дослідження підкреслює роль європейського регулювання у забезпеченні етичного використання ШІ, балансуючи між інноваціями та запобіганням потенційним загрозам. This study analyzes the European Union's approach to regulating prohibited practices in artificial intelligence usage under EU Regulation 2024/1689 (the Artificial Intelligence Act). The document establishes clear restrictions on AI applications aimed at protecting human rights, democratic processes, and public security. It examines bans on behavioral manipulation, social scoring, discriminatory crime prediction, biometric surveillance, and electoral interference. Exceptions are defined, subject to judicial oversight. The research highlights the role of European regulation in ensuring the ethical use of AI, balancing innovation with the prevention of potential threats.
European Union Policy on Prohibited Practices of Artificial Intelligence
Keywords: Політика ЄС щодо штучного інтелекту, Закон ЄС про ШІ, заборонені практики ШІ, EU Artificial Intelligence Policy, EU AI Act, AI prohibited practices.