КОЗАЦЬКИЙ ФАКТОР У БОРОТЬБІ МОЛДАВІЇ З ОСМАНСЬКОЮ ІМПЕРІЄЮ У 1574 Р. - Балух, Олексій Васильович; Балух, Олексій Васильович (Львів, Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича, 2022)
Проаналізовано події, що відбулися у Молдавії в 1574 р. за господарювання Іоана ІІІ Лютого, який, відмовившись сплачувати збільшену данину Порті, розгні- вав султана і втратив свою посаду. Звернено увагу на те, що значного розголосу в Центрально-Східній Європі набули успішні військові дії українського козацтва, яке, прийшовши на допомогу господарю Іоану ІІІ Воде у боротьбі за визволення з-під ярма Османської імперії, часто брало на себе вирішальну роль у нерівному протистоянні з турецько-татарською ордою. Простежено, що саме так і розгорнулися події в Молдавії 1574 р., коли господар Іоан ІІІ Лютий спробував звільнити Молдавію від турецького іга й запросив на допомогу українських козаків. Він не поїхав до Константинополя, як хотів Селім ІІ, а натомість зважився на збройне протистояння з військами, відправ- леними скинути його з престолу. Стверджено, що, попри мізерні шанси перемогти турків, військо Іоана ІІІ тривалий час успішно оборонялося. Загін козаків, який прибув до Молдавії з прикордоння Польщі під проводом гетьмана І. Сверчовського, відіграв важливу роль в описаних подіях. Козаки стали однією з найцінніших бойових частин в армії господаря Молдавії, але їхню долю і поразку вирішила зрада молдавського боярства. Зʼясовано, що через військову невідповідність між силами, які перебували у розпорядженні Іоана ІІІ Лютого, і потенціал Османської імперії поразка молдаван була лише питанням часу.
Keywords: Молдавія, воєнно-політичні відносини, Польща, Османська ім- перія, Іоан ІІІ Лютий, козаки, І. Сверчовський, Хотин.