Події 1989 року в Східній Європі (спроба ретроспективного аналізу 30 років по тому) - Sych, Alexandr (My University, 2021)
У статті зроблена спроба ретроспективного аналізу подій 1989 р., які поклали край існуван- ню соціалістичної системи в країнах Східної Європи. Як відомо, впродовж липня-грудня 1989 року соціалістична система в цьому регіоні зазнала драматичних і, здавалося б, несподіваних трансформацій – відбулося падіння шести комуністичних режимів. Такий стрімкий розвиток подій і, головне, масштаб змін, що почалися після них, приголомшили світ і виявилися фактич- но повною несподіванкою для політиків, дипломатів, аналітиків, та й, мабуть, і для самих учас- ників тих подій. Автор намагався неупереджено розглянути їх зміст і характер крізь призму усталених понять про сутність, перебіг та параметри того феномену, який зазвичай називають революцією. Він піддає сумніву доцільність визначення подій другої половини 1989 року саме як революцій (за якими закріпилася назва «оксамитових революцій»), адже власне революційні перетворення почалися пізніше, хоча й, зрозуміло, внаслідок зазначених подій.
1989 Events in Eastern Europe (An Attempt of a 30 Years Retrospective Analysis)
Keywords: революція; суспільні трансформації; демократія; революційні зміни