Дидактика історії: автори, журнали, проблематика (наукометричний аналіз досліджень за базою WoS). - Шилюк, Олег (My University, 2024)
Відсутність кількісних даних щодо опублікованих досліджень із дидактики історії зумовило проведення даної роботи. Метою дослідження було вивчення публікацій із дидактики історії з використанням бібліометричного аналізу. Цей бібліометричний аналіз можна вважати першим у своєму роді, який охоплює ширину та глибину досліджень дидактики історії. Пропонується аналіз і відображення наукового доробку близько 2,1 тис праць за останні понад 50 років (1970–2024). Отримані записи були проаналізовані за характеристиками цитування, а також включаючи розподіл публікацій за мовами, країнами, журналами та авторами. З 2015 по 2021 рік спостерігається значне збільшення кількості опублікованих статей із даної тематики. Аналіз найбільш цитованих публікацій дає змогу виділити шість кластерів дослідницьких тем. Стаття дає систематичний огляд продуктивності та наочності дослідницької роботи в галузі дидактиці історії. Висновки можуть бути використані для організації та визначення пріоритетів майбутніх досліджень у дидактиці історії.
Keywords: Дидактика історії; наукометрія; бібліометричний аналіз; Web of Science; VOSviewer; Аналіз цитувань