Гідрологічний режим ріки Ікви (басейн Південного Бугу) - Костенюк, Людмила Володимирівна; Kosteniuk, Liudmyla; Заблотовська, Наталія Василівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
Розкрито питання детального вивчення гідрологічного режиму малих рівнинних річок за наявності даних регулярних спостережень. Річка Іква як об’єкт нашого дослідження належить до басейну Південного Бугу і є його невеликою притокою, на якій з 1939 року функціонує пункт моніторингу за гідрологічними показниками. З 1955 року на ній провадять безперервні спостереження, що дає нам змогу детально проаналізувати та описати основні гідрологічні характеристики рівнів (H, см) та витрат води (Q, м3/с), оцінити їхні коливання в часі, циклічність та зв’язок Q=f(H). Завдяки відповідним графікам, з’ясовано, що р. Іква відзначається циклічним коливанням стоку і починаючи з 1965 року ми спостерігаємо уже два повних цикли коливання водності тривалість близько 30 років. Станом на 2022 р. показники стоку фіксують мінімум маловодної фази другого циклу, отож можна очікувати збільшення стоку у найближчий час та перехід до нового циклу.
Keywords: гідрологічний режим; басейн Південного Бугу; режим витрат води; рівневий режим річок; зарегульований гідрологічний режим; ставки; цикли водності річки