Фінанси громадянського суспільства: теорія та практика - Ткачук, Ірина Ярославівна; Tkachuk, I. (Технодрук, 2020)
Зі здобуттям незалежності в Україні розпочався етап трансформації громадянського суспільства від нерозвиненого радянського до розвиненого європейського зразка. Розвинене громадянське суспільство характеризується значним внеском його інститутів не лише у становлення демократії, а й у розвиток соціально-економічної сфери відповідних держав. Так, в економічно розвинених демократичних державах світу інститути громадянського суспільства формують значну частку ВВП і РВП, є інноваційними та новаторськими, створюють значну кількість оплачуваних робочих місць і беруть участь у бюджетному процесі. Успішна діяльність інститутів громадянського суспільства залежить від ефективності акумулювання й використання фінансових ресурсів та якості фінансового менеджменту. Таким чином, фінанси стають тією невід’ємною складовою існування громадянського суспільства, яка може як стимулювати розвиток самого громадянського суспільства, так і стримувати його. Це викликає науковий інтерес до проблематики фінансів громадянського суспільства й актуалізує здійснення комплексного наукового дослідження теоретико-методологічних основ та практичних аспектів функціонування системи фінансів громадянського суспільства. Вирішення означеної проблеми потребує теоретико- методологічного і практичного обґрунтування дослідження фінансів громадянського суспільства та практичних аспектів їхнього функціонування. Враховуючи виклики, які стоять перед третім сектором України, і, зважаючи на міжнародний досвід розбудови громадянського суспільства та функціонування власне фінансів громадянського суспільства, вважаємо, що найбільш актуальними на найближчу перспективу будуть такі основні наукові завдання: 1. Висвітлення теоретико-методологічних засад дослідження фінансів громадянського суспільства. Формування чіткої й логічної концепції розвитку фінансів третього сектору та методології їх дослідження передбачає визначення ролі, яку громадянське суспільство відіграє в економіці держави, поетапного розкриття інституціоналізму як його (дослідження фінансів громадянського суспільства) основи та демократичних інновацій у державі як чинника зміни методології дослідження фінансів громадянського суспільства. 2. Розкриття теоретико-практичного підходу до вивчення функціонування і розвитку фінансів громадянського суспільства в Україні шляхом висвітлення основних принципів функціонування інститутів громадянського суспільства в Україні та їх порівняння з європейською практикою, обґрунтування місця фінансів громадянського суспільства у фінансовій системі держави та методологічних засад державного регулювання фінансів громадянського суспільства. 3. Висвітлення стану функціонування фінансів громадянського суспільства крізь призму основних інститутів громадянського суспільства. Ефективність функціонування фінансів громадянського суспільства в Україні можна охарактеризувати шляхом аналізу доходів та видатків інститутів громадянського суспільства. На сучасному етапі розвитку нашої держави важливо з’ясувати роль, яку відіграють персональні фінанси у формуванні джерельної бази інститутів громадянського суспільства, і встановити вплив, який мають зміни видатків неурядових організацій на показники демократії в державі. 4. Пошук та дослідження напрямів детінізації фінансів громадянського суспільства і подолання корупції серед їхніх інститутів. Визначення місця інститутів громадянського суспільства в системі економічної безпеки дає змогу здійснювати подальший аналіз державного фінансування статутної діяльності політичних партій в Україні як демократичної інновації у боротьбі з політичною корупцією в нашій державі й окреслити основні напрями зміни підходів державного фінансування вітчизняних неурядових організацій як інструменту їхньої детінізації. На нашу думку, розроблення чітких, логічно визначених і наукового обґрунтованих правил і підходів за вищеподаними напрямами сприятиме формуванню чіткої загальної концепції організації та функціонування фінансів громадянського суспільства в Україні з урахуванням національних особливостей і міжнародних трендів розвитку третього сектору. Розгляду основних аспектів саме цих питань присвячено пропоноване дослідження.
Keywords: Фінанси; фінанси громадянського суспільства; інститути громадянського суспільства